Káva trochu jinak

9. února 2017 v 17:02 | -B |  Doporučení
(Článek psaný pro jeden časopis, přidávám spíš jen tak pro zajímavost.)

"Kofein není droga, kofein je vitamín!", hlásí cedule před vstupem do poměrně nové olomoucké kavárny Kafe jak lusk. Káva je nepostradatelnou součástí běžného dne mnoha studentů i pracujících. Někdo si vystačí se šálkem rozpustného Nescafé, někdo si cestou do školy či zaměstnání koupí espreso v kelímku, a pak jsou tu takoví, kteří vyhledávají něco extra. Západní trend alternativní přípravy kávy už není v Česku žádnou novinkou, zejména v Praze a Brně existuje spousta podniků, které nabízejí kávu jinak. A postupně takové kavárny přibývají i v Olomouci.



Jednou z nich je právě Kafe jak lusk na Třídě Svobody, jen pár kroků od vědecké knihovny. Že nejde o klasickou kavárnu je zřejmé už při vstupu. Hosté sedí na židličkách, které kdysi bývaly ve školních lavicích, osvětlení zajišťují jednoduché žárovky visící od stropu na červených gáblech, k vyvýšenému baru vedou dřevěné schody, které ladí s obložením stěn, a celé prostředí tak působí příjemně nekonvenčním dojmem. Co nabízejí kromě klasických typů kávy je káva filtrovaná. Nezasvěcený zákazník pravděpodobně netuší, co si má představit pod názvy jako Drip V60, Chemex nebo Aeropress. Jde o kávu, při jejíž přípravě se nevyužívá tlak, ale pouze přirozený proces louhování v horké vodě. Od běžného espresa se taková káva liší vzhledem i chutí docela výrazně, a něco jako mléko nebo cukr se k ní rozhodně nepodává. Je světlejší, průzračná, a ve vůni jdou často rozpoznat ovocné tóny. "Zajímavé na tom je, jak se káva mění v průběhu pití. Čím je nápoj chladnější, tím víc se zvýrazňuje chuť," vysvětluje barista a spoluzakladatel kavárny Martin Zajíček. "Každá káva potřebuje při přípravě něco jiného, liší se třeba hrubost mletí, teplota vody a délka přípravy." Celkově jsou místní zaměstnanci hlavně lidé, kteří se o kávu aktivně zajímají a nemají problém zákazníkům popsat, co který ze záhadných názvů filtrovaných káv znamená, jak se připravuje a proč. Cenově se káva pohybuje trochu výš, Drip V60 a Aeropress za 70 korun a Chemex za 80, na druhou stranu je jí ale podstatně víc, než v šálku espresa.

Dalším podnikem s alternativní kávou je Jazz Fresh Café na Sokolské ulici. Malá útulná kavárna upoutá barevným designem a stylovými malbami na stěnách, stolech i baru. Nápojové lístky nahrazuje po vzoru západních kaváren velká černá tabule s nabídkou nad barem. I zde nabízejí Drip V60 a Aeropress a cenově vycházejí nápoje lépe, za oba zaplatíte 55 korun. I tradiční typy kávy jako espreso či cappuccino jsou tu levnější než v Kafe jak lusk. V nabídce najdete také další typ filtrované kávy Cold brew, která je zvláštní tím, že se připravuje úplně zastudena. "Největší rozdíl mezi normální a filtrovanou kávou je v tom, že espreso jde přes tlak, a to kafe je potom mnohem koncentrovanější, zatímco u filtrovaného je větší poměr vody. Takže výsledná káva je sice víc naředěná, ale zase se na přípravu používá skoro dvojnásobné množství. Navíc extrakce probíhá déle, takže se tam dostane i víc kofeinu. V espresu je třeba takových 27 miligramů, a ve filtrované kávě můžete mít až 100," vysvětluje Tereza Gastová, která v kavárně pracuje. "Další rozdíl je v tom, že na přípravu se používá káva, která je trochu míň pražená, aby tam vynikly ovocné tóny, a celkově je to nápoj spíš na takové delší popíjení, než jen dát si kafe narychlo. My ze světlejší kávy děláme i ty klasické nápoje, je to i zdravější, protože když je káva přepražená, tak už tam nezůstane nic moc dobrého." dodává.

Dalšími podniky v Olomouci s podobnou nabídkou jsou také například Naše café na Dolním náměstí nebo Love coffee kousek od Hlavního nádraží. Pro milovníky kávy, kteří se nebojí ochutnat něco nového, jistě některá z takových kaváren stojí za vyzkoušení.
-B
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama